Поради від шкільної медсестри: ботулізм та його профілактика   

   Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне  токсико – інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом  групи  клостридій.

Збудник Clostridium botulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби  літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів.  Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні стають основною причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом  тваринного походження. Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші,  не приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.

Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню.

В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і не витримані правила  термічноі обробки – мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні м’яса, риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса, птиці.

Інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 2-8 діб.       Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:
  • з диспептичним синдромом,
  • з розладом зору,
  • з порушенням дихання.
Симптоми хвороби:
  • Підвищена температура
  • Сухість в роті
  • Ускладнення ковтання
  • Невиразність мови
  • Двоїння в очах
  • Помутніння і опущення повік
  • М’язова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота і блювання
  • Пронос
  • Здуття живота і запор
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок

У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
  •  насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
  •  ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С – не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям
  • важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів, а також теплової обробки продуктів.
  • найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику,в прохолодному місці і бажано короткий термін. Швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням.
  • також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника .

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично  не рекомендується.

Будьте обережні!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*